Tagarchief: school

De Ravestein wordt school, sportzaal en park

Het voormalig rusthuis De Ravestein in Hever (Boortmeerbeek) krijgt een nieuwe bestemming. Het monumentale gebouw wordt het nieuwe onderkomen van Basisschool Kringeling. Er komen ook een nieuwe polyvalente zaal, een sportzaal én een opwaardering van het park tot publieke ontmoetingsruimte. De bestaande schoolgebouwen en naastgelegen parochiezaal in Hever-centrum maken wellicht plaats voor een groot woonproject.

Ruim tien jaar – sinds het woonzorgcentrum naar een nieuwbouw aan de overzijde van de straat is verhuisd – staat het monumentale voormalige OCMW-rusthuis De Ravestein in Hever ondertussen te verkommeren. Maar nu hebben de gemeente, Vrije Basisschool Kringeling en de Verenigde Parochiale Werken samen grootse plannen met het 6 ha grote domein langs de Ravesteinstraat. “Het plan is dat zowel Kringeling als Parochiezaal Carpus – beide eigendom van de Verenigde Parochiale Werken – naar het oude rusthuis verhuizen”, vertelt bezielend schepen Hans De Locht (Open Vld). “Beide gebouwen zijn oud, en kampen met beperkingen. Het project biedt de gemeente bovendien de mogelijkheid tegelijk een nieuwe sportzaal en een polyvalente ruimte voor zowel school als verenigingen te voorzien. Met het project behoudt De Ravestein ook haar noodzakelijke ‘sociale invulling’, zoals in 1885 bij de schenking door voormalig burgemeester Emile de Meester Ravestein aan de ‘Openbare onderstand’ uitdrukkelijk in het testament bepaald.”

School De Kringeling
Voor de omvorming van het rusthuis tot school staat De Kringeling zelf in. “Onze oudste schoolgebouwen dateren uit de jaren’ 30 en zijn niet alleen oud, maar ook te klein voor onze 221 scholieren. Sommige jaren moeten er zelfs leerlingen worden geweigerd”, weet Hugo De Troyer, voorzitter van het schoolbestuur van De Kringeling. “Uitbreidingsmogelijkheden zijn er echter niet meer. Met dit project kan onze school naar een erg mooie site te midden van het groen verhuizen. Het oude ‘kasteelgedeelte’, waarvan de hoofdstructuur en originele buitenmuren behouden blijven, biedt voldoende ruimte voor de lagere school en het directiesecretariaat. Binnen wordt alles vernieuwd, om tot een nieuw, moderne schoolgebouw in een ‘historische schil’ te komen. De recentere achterbouw uit 1989 leent er zich toe tot kleuterafdeling te worden omgevormd. De site biedt bovendien nog uitbreidingsmogelijkheden, die, gezien de komst van vele jonge gezinnen naar Hever, naar verwachting op termijn ook nodig zullen zijn.”


Lees meer